Skip to content Skip to footer

С очаквано голямо мнозинство жителите на Генерал Тошево решиха да не се добиват нефт и газ на територията на общината. На местен референдум в неделя близо 97% от гласувалите казаха “да” на предложението общинският съвет да не одобрява такива проекти. Допитването беше инициирано от кмета Валентин Димитров във връзка с плановете на “Русгеоком БГ” да добива природен газ в региона, след като инвестиционното предложение на компанията срещна масов отпор от местните хора по време на обществените обсъждания.

Подобен референдум с подобен резултат беше организиран по-рано тази година в другия край на България – Трън, където жителите отхвърлиха проекта на “Евромакс сървисиз” да разработва златното находище край града. Като цяло обаче резултатите от подобни допитвания имат спорна юридическа тежест.

Проектът на “Русгеоком БГ”, чийто индиректни собственици са собственикът на “Овергаз инк” Сашо Дончев и семейството му, предвижда добив на природен газ от находище “Спасово”. В края на октомври компанията организира серия от обществени обсъждания на инвестиционно си предложение, които обаче предизвикаха протести от местните хора. Притесненията им са, че добивът ще замърси водата и ще застраши земеделието в региона. В резултат на това кметът предложи, а общинският съвет бързо прие да се направи допитване.

Източник: Капитал Daily

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

mdg-magazine.bg © 2024. Всички права запазени.