Skip to content Skip to footer

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров удостои с почетен знак „Заслужил гражданин на Софийска област“ проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на Геотехмин ООД. Мотивите за връчване на отличието са: реализирани дългосрочни инвестиции, в това число в околната среда, изключителен принос за социално-икономическото развитие на региона, създаване на качествени работни места и дарителската му дейност. Това съобщиха от пресцентъра на областната управа.
Проф. дтн инж. Цоло Вутов е предприемач, учен, работодател на близо 4000 души, които работят в компаниите от Група ГЕОТЕХМИН. Сред тях е и Елаците-Мед АД – един от най-големите инвеститори и данъкоплатци в страната. Компаниите от Групата допринасят за социално-икономическото развитие и качеството на живот на осем общини от Софийска област.
Проф. Вутов е носител на орден „Стара планина“ първа степен за изключителен принос и заслуги за икономическото развитие на страната и изграждане на съвременните индустриални отношения, както и на много други награди за принос към бизнеса, науката и обществото.
Удостоен е с почетен знак на управителя на Софийска област през 2016 г., както и с грамота и плакет „Почетен гражданин на Община Етрополе“ за изключителни заслуги.
Носител е на най-високото отличие на УС на Съюза на слепите в България – статуетка и сертификат „HUMANITATIS CAUZA“ за значителния му принос в областта на социалната интеграция на хората със зрителни увреждания.
Управителят на Геотехмин ООД е удостоен и със специалната награда на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за цялостен принос за развитието на икономиката в страната, присъдена за дълготрайни инвестиции и растеж, запазване и разкриване на нови работни места, иновации и принос в научната и обществена дейност.
Проф. Вутов е носител на най-високата награда на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бронзова статуетка „Хермес“ и грамота „за значителен принос при осъществяване целите и дейността на Палатата, дългогодишна ефективна подкрепа и принос за развитие на българската икономика и по повод 70-годишния юбилей“. Награден е и с Почетния знак на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ).
Проф. Вутов е носител на Специална награда за изключителен принос за българската икономика, научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди „Инвеститор на годината“ на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Наградата е лична и е връчена за неговите заслуги като индустриалец, инвеститор, учен и общественик.
Проф. Цоло Вутов получи отличие  „Мистър Икономика“ – за цялостен принос в развитието на българската икономика през 2020 г., а през 2021 г. е удостоен с почетен знак на Българския червен кръст и специална благодарствена грамота в знак на признателност за личния му принос към хуманитарните каузи на организацията.
Компаниите от Група ГЕОТЕХМИН са сред големите дарители и подкрепят социално значими проекти в района на своята дейност, ориентирани към устойчиво развитие на инфраструктурата, образованието, здравеопазването, социалните услуги, духовността. Проф. Вутов е инициатор и е лично ангажиран с Благотворителната програма „Българските добродетели“, чрез която Група ГЕОТЕХМИН оказва подкрепа на местните общности от района на Етрополе и общините от Средногорието. По линия на програмата вече четири общини – Етрополе, Мирково, Чавдар и Челопеч имат подписани рамкови споразумения, чрез които компаниите подпомагат и финансират важни проекти в условията на пандемията от Covid-19.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5

mdg-magazine.bg © 2024. Всички права запазени.