Skip to content Skip to footer

ПРОФ. ЦОЛО ВУТОВ И ПРОФ. НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ ПОЛУЧИХА НАЙ-ВИСОКОТО ДЪРЖАВНО ОТЛИЧИЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА

НАКРАТКО

Президентът Румен Радев връчи орден „Стара планина” първа степен на проф. дтн инж. Цоло Вутов, проф. дтн инж. Николай Вълканов и Красимир Дачев. Те са удостоени с най-високото държавно отличие на страната за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на България и изграждане на съвременните индустриални отношения.

Държавният глава изтъкна, че в нелеките години на прехода има и българи, които са останали верни на своята визия и са вложили сили и енергия не в разрухата, а за развитие на България като модерна индустриална държава. “Днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници. Със своите активи, мениджмънт, високи технологии, пазари и човешки капитал те са национално богатство”, каза държавният глава. Той допълни, че особено днес, когато битката за природни ресурси в световен план се ожесточава и Европа търси пътища за собствен добив на суровини, тези предприятия са не само важна част от гръбнака на нашата добивна и преработвателна индустрия, но те имат съществен принос за гарантиране на нашата суровинна и икономическа независимост.

Днешната церемония е израз на признанието на обществото ни за вашата всеотдайна дейност не само като мениджъри и собственици на успешен бизнес, не само като водещи икономически анализатори, но и като хора, които продължават да бъдат активно ангажирани с дебата за икономическия възход на страната, които са социално ангажирани с проблемите на обществото ни чрез важни културни, образователни, хуманитарни и общински каузи“, заяви в заключение Радев. Той пожела на отличените здраве, лични успехи и „нови амбициозни цели в името на просперираща България“.

Проф. д-р Лалко Дулевски бе удостоен с орден „За гражданска заслуга“ първа степен за заслугите му за укрепване на Икономическия и социален съвет като демократична институция, а доц. д-р инж. Никола Добрев получи Почетния знак на президента за изключителните му постижения в областта на металургията и управлението на Комбината за цветни метали – Пловдив, за меценатската му дейност в подкрепа на българската култура и изкуство. 

Церемонията се проведе на 10 юли в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 и бе открита с химна на Република България. Тя приключи с обща снимка на президента и наградените, придружени от членове на техните семейства и служители.

На снимката горе: Проф. д-р Лалко Дулевски, проф. дтн инж. Николай Вълканов, президентът Румен Радев, проф. дтн инж. Цоло Вутов, доц. д-р инж. Никола Добрев и Красимир Дачев (отляво надясно)

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

mdg-magazine.bg © 2024. Всички права запазени.