Skip to content Skip to footer

МИННО-ГЕОЛОЖКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ – ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО РАЗВИТИЕ И РЕАЛИЗАЦИЯ

„На 19 април Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилск”и ще отвори вратите си, за да покаже на всички желаещи условията, при които се обучават студентите, спортната база на разположение на учащите и възможностите за реализация в бранш, който оформя гръбнака на българската индустрия“ – с тези думи ректорът на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите проф. д-р инж. Любен Тотев откри пресконференция във връзка с предстоящото събитие Ден на отворените врати.

Университетът ще организира истински научен фестивал на открито, подходящ за деца, родители, ученици, кандидат-студенти, както и за всички, които искат да научат как са се появили металите в смартфона, компютъра и домакинството ни. Лаборатории, компютърни и лекционни зали, както и безценните минерални съкровища, намиращи се в музеите на учебното заведение, ще бъдат достъпни за всеки желаещ да обнови своя поглед върху природните ресурси на Земята.

За учениците, които все още обмислят накъде да се насочат след завършване на средното си образование, Денят на отворени врати ще даде отговор на въпроса какви са шансовете за реализация в едновременно добре платена и интересна работа.

Минно-геоложкият университет, който е на първо място в рейтинговата система на висшите училища в направление „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, подготвя кадри основно за минерално-суровинната индустрия, но уменията на завършилите студенти са приложими в широк кръг области. Студентите в МГУ се радват на модерна база и възможности да обогатяват теоретичните си знания с практики в едни от водещите предприятия в бранша.

„Благодарение на факта, че ръководителите им са възпитаници на МГУ се развива и добрата връзка с работещия бизнес – големите минни компании като Минстрой холдинг АД, Асарел-Медет АД, Елаците-Мед АД, Каолин ЕАД, Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД – всички техни собственици или ръководители са завършили университета и естествено милеят за него“ – сподели още ректорът проф. Тотев в подкрепа на ползата университетът да предлага знания, приложими в реалния бизнес.

За студентите, които работят целенасочено, освен университетските стипендии се предлагат и персонални стипендии, предоставени от различни дружества и лица – “Минстрой холдинг” дава 20 стипендии годишно, групата ГЕОТЕХМИН с нейните дружества тази година предоставя 17 стипендии. Още две лични стипендии се дават от изпълнителния директор на “Метрополитен ЕАД” проф. д-р инж. Стоян Братоев за двама студенти от специалност “Подземно строителство”. Има и стипендия от д-р инж. Ботьо Табаков в областта на екологията и добива.

 

За повече информация и пълната програма за Ден на отворените врати в Минно-геоложки университет Св. Иван Рилски посетете страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/2156948354635822/

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5

mdg-magazine.bg © 2024. Всички права запазени.