Skip to content Skip to footer

Искам да споделя на другите жени да не се плашат от нищо. На жените, които все още се чудят дали могат да работят тук, бих им казала да се престрашат и да дойдат, няма нищо страшно, готино е. Трябва да се пробва. Със жените се работи толкова приятно, колкото и с мъжете. Жените, които искат да работят в Дънди, да опитат, да действат наравно с мъжете и така ще бъдат оценени.
Това са част от думите на наши колеги – мъже и жени. Те споделят мислите си в ново видео, което можете да видите на Фейсбук страницата на „Дънди Прешъс Металс България“

https://www.facebook.com/dundeepreciousbulgaria/videos/163419203215053/

Минното дело е една от икономическите области, които традиционно ангажират мъже. Все повече обаче, за да се подсигури бъдещето на индустрията, се обръща внимание на ключовата роля на приобщаването и на жените. Осигуряването на разнообразие е една от основните предпоставки за растеж и развитие на индустрията, а привличането на новите поколения неизбежно стимулира трансформацията и нововъведенията.

Замисляли ли сте се колко различни професии можете да откриете в предприятията от минната индустрия? Ще се изненадате!

Реализирани в над 20 професии в „Дънди Прешъс Металс“ ще срещнете жени инженери в областта на вентилацията и минното планиране, такива  ангажирани в здравето и безопасността, подбора на кадри и счетоводството, геолози, еколози, юристи, металурзи, директори, специалисти в поддръжката и ръководенето на проекти, дори археолози. В допълнение са разнообразните им социални роли и опит като съпруги, майки, баби, сестри; жени с различен етнически произход и с различен майчин език.

Цялото това многообразие носи изключително голям заряд и енергия за развитие. И вече много компании, включително и в България, оценяват ролята и приноса на жените. Отделно модернизирането на индустрията, въвеждането на автоматизирани процеси и дигитализация улеснява професионалната реализация на жени в минното дело.

Запознайте се с Анета Бънчева, лампистер

Лампистер е професия, дълбоко свързана с минното дело и с безопасността на миньорите под земята. Обичайно е основно да са ангажирани жени – заради грижата, наблюдателността, необходимостта да се вършат едновременно няколко задачи. Анета работи в рудник „Челопеч“ вече 19 години.  Раздава лампи, самоспасители, радиостанции. На колегите си от нощната смяна раздава и жетони за кафе.

„Които влизат в рудника, всички ги преместваме на това табло, да се знае колко човека са, всичко записваме. Когато излизат, ги местим на това табло, да се знае, че са излезли.“ – обяснява Анета основни дейности от смяната си.

Светла Филипова е маркшайдер

Завършила геодезия в Университет по архитектура, строителство и геодезия, в град София, Светла не си е представяла, че ще работи в рудник. Днес тя е маркшайдер в рудник „Челопеч“. Маркшайдерът има за задача да дава направление на минните изработки.

„Фактът, че съм жена, изобщо не съм мислила, че ще работя под земята. Харесаха ме и решиха да ми се доверят. Предразполагат ме към работата, доволна съм. Харесва ми средата. Никога не съм била подценявана. На мъжете им е вродено да са кавалери и това много ясно личи в тази компания. Дори започнах да шофирам под земята, и когато се обаждам по станцията, винаги ми дават път.“ – разказва Светла за опита си в „Дънди Прешъс Металс Челопеч“.

Read more from the column
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

mdg-magazine.bg © 2024. Всички права запазени.