Skip to content Skip to footer

През периода 18 – 20 май 2018 г. Федерацията на научно-техническите съюзи в България бе домакин на 42-рата Международна конференция на Европейски млади инженери (EYE), чието мото бе „Sustainable Engineering“. Тaзи престижна конференция се провежда от организацията Европейски млади инженери (www.eyengineers.eu) всяка година в страните-членки със съществуващи структури. Броят на участниците в събитието бе 92 от 17 страни. Целта на конференцията е да се стимулира мобилността, личната изява, възможността да се извлече полза от неформалните професионални контакти, тъй като участниците са от различни инженерни специалности. България за трети път е домакин на тази конференция, както и през 2006 г. в София и 2011 г. във Варна.
Конференцията се проведе под патронажа на Министерството на образованието и науката. Сред официалните гости бе зам.-министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова, която поздрави участниците във форума. По време на конференцията се проведе пленарна сесия, на която г-жа Таня Михайлова отговаряше на значителен брой въпроси относно образованието, синхронизирането с европейските програми, международния обмен и възможностите за реализация на младите инженери.


Програмата на EYE2018 бе разнообразна и включваше семинари, уъркшопи, посещения на водещи български компании, запознаване с културно-историческото наследство на столицата.
В Националния дом на науката и техниката, София се проведоха пленарни сесии на тема:
– Сегашното състояние на NZEB: от „почти нулеви енергийни сгради“ към „Smart nZEB“, с лектор
проф. д-р Никола Калоянов, Технически университет, София
– Повишаване на устойчивостта на инженерното мислене: разнообразие на половете в областта на инженерните технологии, с лектор Рис Филип, „Еърбъс“, Тулуза.
Темите на уъркшопите бяха:
– Иновационен учебник за начинаещи: Насочването и разказването на истории, с водещ Николай Ангов, InnoLED ltd.
– Как да бъдем по-добре подготвени като инженери за предизвикателствата на изменението на климата, с водещ Мишел Бурки, Climanosco.


Участниците можеха да избират за посещение между следните фирми:
– „София Мед“ АД – производител на широка гама валцовани и екструдирани продукти от мед и медни сплави;
– SPESIMA GmbH (специализирани системи за автоматизация) – българско-германско съвместно предприятие;


– „ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА“ ЕАД – надежден доставчик на ремонтни услуги за енергийните мощности в страната и чужбина.
Гостите бяха посрещнати с изключително внимание и се запознаха с дейността на фирмите, като се убедиха, че в България има сериозна индустрия и има какво да се види и научи.
По време конференцията се проведе и заседание на Управителния съвет и бяха обсъдени организационни въпроси. Д-р инж. Кремена Деделянова, която е член на Управителния съвет на ЕУЕ от 2004 г. се оттегли от поста. „Започнах работа в УС на EYE с колегите, при които учредихме нашата българска секция на организацията. Продължих и с новото ръководство, което е вече второ поколение, но с което аз работих също много добре и станахме приятели. Но прецених, че е време да предам щафетата. Искам да отбележа, че все по-малко млади хора искат да се занимават некомерсиално с подобна дейност, затова смятам че мога да разчитам на ентусиазма на моите наследници“, сподели д-р инж. Кремена Деделянова. Тя бе бурно аплодирана в знак на уважение и благодарност. На нейно място ще застане д-р инж. Надежда Казакова, ХТМУ.
„Удовлетворение е думата, която отразява моята и тази на участниците оценка за провеждането на конференцията.“ – заключи д-р инж. Кр. Деделянова.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5

mdg-magazine.bg © 2024. Всички права запазени.