Skip to content Skip to footer

Колко пъти сте чували или сте мотивирали собственото си дете да похапва спанак, за да стане железен? Чрез скалите, почвата, водата голям брой минерали постъпват в храната ни и ни помагат. От осигуряването на здравословен баланс в диетата ни, през нормалното функциониране на телата ни и осигуряването на сигурна и добра среда за живот и работа, до задоволяването на екстравагантни капризи и уникални удоволствия – всичко е свързано с минералното разнообразие около нас.

От древните скални рисунки до високоефективните модерни технологии – минералите са в основата на нашето съществуване; цимент, гипс, стъкло, боя, керамика, стомана, мед – във Вашият дом са използвани близо 400 тона минерали.Всички те са били добити, преработени и транспортирани до нас, за да улеснят и подобрят живота ни.

 

Всичко около нас се състои от минерали – открий ги!

 

За минералите и колко интересен е техният свят ще можете да научите на 23 и 24 септември 2017 г. Детски научен център Музейко в партньорство с Българската минно-геоложка камара ще отбележат европейската инициатива Дни на минералите. Тази година се навършват 10 години от началото на паневропейската кампания за повишаване на осведомеността по отношение на ползите от добивно-преработвателната индустрия.

Любопитните да научат как се добиват мед и злато ще имат възможност да влязат в импровизиран рудник, а тези, които искат да научат повече за ползите от минералната козметика, ще могат да се включат в лекция и демонстрация на минерален грим. Ще можете да откриете от какво са направени различни предмети в Къщата на минералите.

Като домакин на европейската инициатива Дни на минералите Музейко ще отключи непознатия свят на минералите чрез поредица от работилници и срещи с учени.

Като организатор на отбелязването на Дни на минералите, Българската минно-геоложка камара и специалисти от минни компании ще осигурят на търсещите възможност да надникнат в скалите – там, където се крият минералите; ще разкажат за многообразието на минералите, които ни заобикалят и тяхното приложение.Освен че правят живота ни по-лесен и удобен чрез минералите, които добиват, минните компании носят преки и косвени ползи както на националната икономика, така и на регионите, в които оперират.

За повече подробности, търсете програмата на Музейко за 23 и 24 септември или следете сайта на събитието във Фейсбук – https://www.facebook.com/Европейски-ден-на-минералите-231411240717748/.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5

mdg-magazine.bg © 2024. Всички права запазени.